Alcover (Alt Camp): un petit poble ple de sorpreses!

Aquest mes el dediquem a donar-vos a conèixer alguns dels tresors de la vila d’Alcover: aquest poble de la comarca de l’Alt Camp compta actualment amb poc més de 5.000 habitants i es troba als peus de les Muntayes de Prades. El nucli antic conserva el caràcter rural dels pobles d’interior. Passejant pels seus carrerons anem descobrint construccions que no ens deixen pas indiferents: si entrem per l’Avinguda de Reus ja ens trobem amb un dels portals medievals , el portal de la Saura, el qual data del segle XIV a l’igual que el tram de muralla que envoltava la vila i que encara marca l’urbanisme del nucli històric.

LatevarutaAlcover

Just creuant el portal ens trobem a la dreta Ca Batistó, edifici senyorial del segle XVII que allotja el Museu Municipal d’Alcover. La casa, totalment museïtzada, compta amb audiovisuals, interactius i objectes exposats que ens parlen sobre la vida burgesa de principis de segle XX,  i és que, a Ca Batistó visqueren consecutivament, dues famílies riques. La darrera senyora de la casa, la Sra. Júlia Huget va modernitzar la seva llar amb la darrera tecnologia de l’època: aigua corrent i aigua calenta per al bany, quan a la resta de la majoria de llars només disposaven de comuna! a les diverses estances de la casa ens trobem audiovisuals i altres interactius per descobrir els costums a les llars benestants i les noves tecnologies que es començaven a instal·lar a les cases.

batistóLatevaruta

També al Museu Municipal d’Alcover trobem una interessant exposició de fòssils procedents del jaciment Alcover-Montral a les Muntanyes de Prades. Les Muntanyes de Prades fa 240 milions d’anys ens apropa a la paleonologia mitjançant alguns exemples de fòssils trobats al terme: sabíeu que en el passat les muntanyes de Prades van ser un mar interior on convivien diversitat de peixos i amfibis? una prova són la quantitat de fòssils marins trobats al jaciment, com l’Alcoveria brevis espècie de peix descoberta per primer cop al jaciment d’Alcover.

Si veniu amb nens podeu completar la visita amb el taller que ofereix el Museu: reproduïreu el “peix pedra” l’estrella del MMAL.

MuseuAlcover3

Seguim la nostra ruta per la vila i si enfilem pel carrer Major ens adonarem que és un eix important del centre històric: des de l’època medieval era el camí principal que anava cap a Montblanc. Al llarg del Carrer Major trobem altres cases senyorials com Ca Cosme, d’estil renaixentista, contruïda per Pere Blai, l’arquitecte del Palau de la Generalitat. Ca Cosme ja ens mostra que els segles  XVI i XVII van ser una època de prosperitat, que encara es veu reflectida en les nombroses construccions d’estil renaixentista i de caràcter noble. Altres exemples són Ca l’Abadia i la Casa de la vila. També destaca l’Església Nova, d’imponents dimensions, la construcció de la qual va causar l’endeutament del poble. Ja des de la carretera es pot veure un campanar ben particular: va quedar mig enfonsat per defectes d’obra i mai més va ser reconstruït.

CIMG2602CIMG2619

Aquesta però, no és la única església d’Alcover: tot i que ja està desconsagrada i parcialment destruïda encara es conserven, majestuosos, alguns dels seus murs: l‘Ésglésia Vella representa l’edifici més antic de la vila, del segle XII, és d’estil romànic i va ser declarat monument històric nacional l’any 1931.

EsglésiaVellaAlcover

L’Església Vella, així com altres punts de la vila, és escenari cada mes d’octubre de les batalles i trifulques dels bandolers d’Alcover: certament aquests bandolers varen ser força temuts al Camp de Tarragona, esdevenint Alcover un important punt de bandolerisme en aquestes comarques. Sentint-se encara orgullosos del seu passat, la vila celebra la famosa Fira de Bandolers cada segon cap de setmana d’octubre.

Si voleu descobrir amb més profunditat la vila d’Alcover i el seu Museu, La teva ruta us ofereix visites guiades adaptades a diferents públics: grups d’adults amb possibilitat de visitar la fàbrica de cerveses La Rosita i grups de famílies a les quals oferim una visita especial amb gimcana i taller de fòssils al Museu.

Diumenge 27 de desembre teniu ocasió d’acompanyar-nos a la ruta familiar Alcover: bandolers i fòssils! Reserveu ja!

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *