Els colors i el paisatge de Miró a Mont-roig

Aquest mes de gener el dediquem al municipi de Mont-roig, un petit poble del Baix Camp que esdevingué font d’inspiració per a un dels grans genis de l’art català: Joan Miró.

Situat entre el mar i la muntanya, Mont-roig deu el seu nom a la Muntanya de l’Areny, coneguda també com la Muntanya de la Mare de Déu de la Roca, on s’ubica, imponent, l’ermita d’aquesta Verge. El color blanc de l’edifici, el roig de les roques, el blau del mediterrani als seus peus, els matissos verds i terrosos dels conreus d’oliveres i garrofers a la plana fan d’aquest indret un racó especial a la comarca.

panoràmicaMR

Contemplar aquestes vistes des de la placeta de l’ermita ajuden a entendre com un gran artista com Joan Miró trobà a Mont-roig la seva gran font d’inspiració.

Joan Miró i Ferrà va néixer a Barcelona el 20 d’abril de 1893 a Barcelona. Era fill de Miquel Miró, orfebre i rellotjer de Cornudella del Monstant i de Dolors Ferrà, mallorquina i filla d’ebenister.  Sent adolescent, Miró cursà els estudis de Comerç, per voluntat del seu pare, tot i que els seus interessos ja es decantaven pel dibuix i la pintura. Per conformar al jove Miró, el pare li va permetre esudiar classes de dibuix a la Llotja de Barcelona en horari nocturn, merament com a passatemps.

Amb disset anys va acabar els estudis de Comerç i va entrar a treballar en una drogueria. Durant els mesos que hi treballà Miró va emmalaltir de febre tifoide. El propi Miró va definir aquella feina com una presó de treballs forçats, en la qual passava llargues hores tancat.

Per tal de recuperar-se de la malaltia el pares el dugueren a la casa que recentment havien comprat a Mont-roig: l’antic Mas del marquès de Mont-roig. En arribar, Miró va obrir els ulls i el cor a un món on la senzillesa del camp i de la seva gent arrelà en la seva persona i en el seu geni.

“Tota la meva obra és concernida a Mont-roig”

Per conèixer la vinculació entre Miró, les seves obres i Mont-roig cal visitar el Centre Miró, ubicat a l’Església Vella. Inaugurat l’any 2004 aquest centre d’interpretació exposa les obres facsímils on l’artista representà els paisatges de Mont-roig. Quadres tan coneguts com La Masia o Hort amb ase evidencien l’admiració cap al món rural, el treball al camp i el paisatge mont-rogenc.


89MONTROIG  visitaMiró)

Des d’aquell primer any de 1911, Miró tornava cada estiu al Mas de Mont-roig fins als 83 anys. Tot hi les seves estades a París, Mont-roig sempre hi va ser al seu cor. Els primers anys d’estiueig al Mas, Miró era objecte de les mirades curioses i un pèl desconfiades dels veïns, especialment quan mai abans ningú corria pels camins i feia estiraments a la platja. A Miró li agradava gaudir d’aquell entorn tot recollint les petites petixnes i les arrels de la platja de la Pitxerota.

JOAN-MIRO-EN-LA-PLAYA

De la platja a la muntanya, Mont-roig ofereix un paisatge divers, mediterrani i proper. Un paisatge que captivà Miró i que immortalitzà en la seva obra. A la Muntanya de la Mare de Déu de la Roca trobem el conjunt arquitectònic de l’ermita amb l’antiga hostatgeria, avui restaurant i casa dels ermitans. L’ermita està documentada des del segle XIII i avui és el resultat de diverses alteracions fetes al llarg de la història. La mare de Déu de la Roca, és patrona del municipi i la seva ermita és destinació recurrent d’excursionistes, ciclistes i de curiosos amants de la tranquilitat. A l’ermita es pot accedir en cotxe i també fent un agradable passeig des del poble, tot caminant al llarg d’un sender entre camps d’oliveres i garrofers. L’ermita apareix majestuosa al cim de la muntanya, contrastant el blanc lluminós dels murs amb el roig de les roques i el verd dels cactus. Una imatge que va impressionar Joan Miró i que també representà al seu quadre Sant Ramón.


                        Joan_Miro-Sant_Ramon_Mont-roig  Sant Ramon

Per descobrir més sobre aquests i altres espais de Mont-roig relacionats amb Joan Miró “La teva ruta” us ofereix la visita “Els colors i el paisatge de Miró a Mont-roig” el proper diumenge 24 de gener. La visita guiada també es pot fer qualsevol altre dia sota disponibilitat i amb reserva prèvia. Més informació i reserves a http://www.latevaruta.com/contacte.php

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *