Passegem per la Baronia d’Escornalbou

La Baronia d’Escornalbou és un antic territori lligat a l’arquebisbe de Tarragona i al Castell Monestir d’Escornalbou. Aquest cenobi, fundat al segle XII, donà nom al territori format per vil·les creades al seu voltant, les quals van constribuir a la repoblació de la zona  després de la reconquesta. La Baronia d’Escornalbou es troba situada a l’interior de la comarca del Baix Camp, en un punt privilegiat entre el mar i la muntanya. El seu paisatge natural envolta 7 pobles connectats per tranquil·les i sinuoses carreteres que ofereixen boniques vistes de l’entorn.

claustre

Amb aquesta ruta coneixerem 3 d’aquestes viles: Riudecanyes, Duesaigües i l’Argentera. La primera d’aquestes va ser la capital de la Baronia medieval. Encara avui dia és la població més gran d’aquest antic territori. Riudecanyes té una població aproximada de 1.140 habitants. Aquesta població, com la resta, està abocada principalment a l’agricultura, especialment al conreu de fruiters típics de la zona com l’olivera i el garrofer, entre altres conreus variats. El caràcter rural del territori ens permet gaudir d’un entorn autèntic, propi i orgullós de la seva identitat.

riudecanyes

Riudecanyes té diversos punts dignes de conèixer: els seus carrers estrets i costeruts ens endinsen a un nucli antic agradable, silenciós i esquitxat d’antics portals, torretes de flors, nens jugant a pilota i plaques de carrers amb noms de la setmana! Aquesta curiosa nomenclatura prové de les antigues festes dels barris celebrades per Corpus, ja des de l’època medieval. Cada barri organitzava festes un dia diferent de la setmana i així es així van romandre els noms del dia de la setmana, excepte el dijous! dia de Corpus, en què tots els barris celebraven la festa.

riudecanyes

Pujant pel carrer del Dilluns enfilem cap al centre on trobem la plaça de la vila i la bonica església de Sant Mateu, datada del segle XVI i dedicada al patró del poble. L’interior del temple conserva rics esgrafiats a les parets i a la volta, que fan d’aquest espai un lloc que convida al recolliment. Pugem al campanar per donar-li una mica d’emoció a la visita i, graó rera graó, escodrinyant raconades i passadissos entre murs, arribem a dalt. Les campanes ens esperen per contemplar amb elles les vistes a les muntanyes, al poble i a la presa del pantà.

riudecanyes

Un cop baixem, ens apropem a peu a l’embassament, situat a pocs minuts de la plaça. “El Pantano” és dels més antics de Catalunya: construït entre 1907 i 1919 va ser la solució als problemes de sequera que patia la ciutat de Reus. Actualment el pantà proveeix d’aigua la comunitat de regants de la comarca. Aquest encisador espai ofereix diversitat d’activitats per gaudir de la natura i la tranquilitat: passejades entorn l’embassament, pesca esportiva, i de forma força recent, activitats nàutiques. Un cop hem conegut la seva història i curiositats tornem a agafar el cotxe.Baronia

 

Ens dirigim al veí poble de Duesaigües: només el trajecte d’uns 15 minuts ens ofereix una experiència gratificant: la carretera voreja les aigües blaves del pantà entre vegetació i els reflexos del cel. Abans d’arribar al poble ens trobem amb una obra monumental: el viaducte dels Masos, viaducte de ferrocarril construït a finals del segle XIX amb la línia Barcelona-Madrid. Construït amb pedra vermella, consta d’un passador que permet recòrrer a peu la galeria d’arcs que sostenen la via. Alçar la mirada des del passador cap als arcs ens permet veure les impressionants dimensions de l’obra i les cicatrius de la guerra civil. Duesaigües és una tranquila població que deu part de les seves millores urbanístiques a l’obra d’Eduard Toda, diplomàtic reusenc, amant de la història, l’arqueologia i el patrimoni, autor de la restauració del Monestir de Poblet i d’Escornalbou. Toda va contribuir a la modernització de diversos pobles de la Baronia. En el que més va influir, l’Argentera.

duesaigües

Tornem a agafar el cotxe i ens dirigim a l’Argentera.  L’Argentera és potser el poble amb més encant de la Baronia: els seus carrers i cases de pedra vermella conserven l’encant de les viles medievals, on jardineres i torretes de flors aporten el contrast de colors. L’Argentera va ser a principis del segle XX, lloc d’estiueig de personatges i famílies benestants de Reus i rodalies. En Toda contribuí a aquest fet: amb la seva aportació va realitzar millores al poble, on també s’hi construí casa seva, situada a la pintoresca placeta de l’església. Aquest és un dels racons més encisadors del poble. A la plaça hi trobem l’església barroca de Sant Bertomeu i l’Ajuntament. l’Eduard Toda no va ser l’únic personatge il·lustre que trepitjà l’Argentera, també ho va fer Mossèn Cinto Verdaguer, que s’hi està al poble una breu temporada per trobar pau i descans.

argentera

Amb la visita guiada que podeu fer a la Baronia d’Escornalbou no només hi trobareu pau i descans, sinó també una gran bellesa paisatgística i arquitectònica de caràcter rural, l’acolliment de la seva gent, la diversitat d’històries i anècdotes que aquests pobles han viscut al llarg de la història, i si us ve de gust activitats a la natura i bona gastronomia local, amb diverses opcions de restauració per a tots els gustos.

El proper dia 1 de maig us animem a venir a la ruta de la Baronia d’Escornalbou. No us empenedireu!

 

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *